2012.02.14.
13:38

Írta: NapiTér

Celebek a konyhában

Ha háztartási gépről beszélünk, a legtöbb embernek elsőre valami fehér, nagyrészt műanyag és persze nem túl szép, ámde szükséges tárgy jut eszébe. Amit szerencsés esetben jól el tud rejteni a szekrénybe és csak használat esetén veszi elő, vagy pedig kénytelen kerülgetni és porolgatni a konyhában felgyűlt, netán TV-shopból rendelt huszadik szerkentyűt. 

Szerencsére egyre többen fontolják meg, hogy kevesebb, de egyrészt minőségi, másrészt valóban a konyha és a lakás díszeként szolgáló gépet vesznek, legyen szó hűtőről, mosogatógépről, pirítósról, kávéfőzőről vagy robotgépről.
Persze a designos konyhagépek iránti igény csak itthon viszonylag új keletű, a 40-50 éve igazán menőn megtervezett formák mára ikonná váltak. A lista szinte végtelen, most csak pár, igazán emlékezetes régi és fantáziadús, új darabot válogattunk össze. 
 
Elsőként kezdeném régi nagy vágyammal, az 50-es éveket idéző SMEG hűtővel. Filmekben már egészen biztosan sokan találkoztak vele, nem is elérhetetlen (annyira...) árban, csak hát kell hozzá egy megfelelő enteriőr, nem illik szerintem bármilyen konyhába. A 60 éve alapított olasz márka hűtői magukért beszélnek, a legelképesztőbb szín- és mintaváltozatokban állítják elő. (kép: fromeurope.org) 
 
Másik nagy kedvencem - és talán a hűtőhöz is passzolna az elképzelt tóparti rönkházban - a szintén ikonná vált brit Falcon tűzhely, amelyhez viszont mélyen zsebbe kéne nyúlni a maga közel egymillió forintos árával, de hát ha ránéz valaki, megérti, miért... szerintem csodaszép. (kép:kambos.com.au)  
 
 
Talán a legismertebb minden konyhagép között a KitchenAid, az 1919 óta folyamatosan jelen levő, folyton megújuló, de lényegi elemeiben mégsem sokat változó amerikai márka. Akit a történet bővebben érdekel, a honlapjukon szép timeline mutatja be a töretlen siker útját. Akinek ilyen robotgépe van, az nem hogy nem akarja elrejteni a szekrény mélyére használat után, de egyenesen a konyha/étkező díszévé válhat egylégterű lakásokban. Egyébként hogy valóban nem sokat változott ez a termék, azt élőben is volt alkalmam megtapasztalni, 2 éve San Franciscoban megnéztünk belülről egy világháborút megjárt tengeralattjárót, amilyenek a konyhájában egy pont olyan KitchenAid díszelgett, mint amiket ma kapni, csak éppen kicsit robosztusabb, és persze nem színes kiadásban. (kép:go-electrical.co.uk)
 
 
 
Az otthoni kávégépek sora talán a leghosszabb, ami nem véletlen. Egyértelmű: ezt használjuk a legtöbbet, reggel vele kezdünk, vasárnapi ebéd vele folytatódik, és én személy szerint kávéval is fekszem. A legfrissebb és legszínesebb modell az elmúlt időszakból egész biztosan Agatha Ruiz de la Prada spanyol divattervezőnő alkotása, aki világszerte ismert egyedi ruhakollekcióin túl már termoszt is tervezett, hogy a konyhánál maradjunk. A kétféle színes mintával készült NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo kávéfőzők nem maradnak észrevétlenek sehol. Egy egyszínű, letisztult SMEG hűtővel kiváló párosítás lenne :) Ez a színes látvány már szinte kávé nélkül is feldobja az embert egy szürke reggelen. (kép: dolce-gusto.hu)
 És reggel a kávéhoz mi más jár, mint pirítós - nem okozok meglepetést, ha azt mondom, ebből is a színes, egyedibb darabok jönnek be. A toasterek piacán már egészen korán megjelentek a szépérzékre is hatni kívánó darabok, az alábbi "The Sweetheart" példány az 1920-as évek abszolút kedvence volt. (kép: indacee.hubpages.com)
 
Én ezt a lakásba nem annyira ajánlom, ellenben a toasterek területén maradandót alkotó Dualit retrogépeit elfogadnám, bármelyik színben. A gyártó egyébként majdnem 50 évig nem nyúlt a designhoz, ha jól tudom, 2008-ban volt az első komolyabb ráncfelvarrás. (kép: dualittoasters.com/)
 
Designos, valóban színes konyhát tehát nem nehéz berendezni. Még ha egy-egy "celeb konyhasegédünknek" meg is kérik az árát, biztosak lehetünk benne, hogy TV-shopos társaival szemben hosszú évtizedekre hű társunk lesz. 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: design konyha gép

A bejegyzés trackback címe:

https://enterem.blog.hu/api/trackback/id/tr934104502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása